„Oamenii din Iran iau poziție în sfârșit împotriva regimului iranian brutal și corupt. Toți banii pe care președintele Obama i-a oferit într-un mod prostesc s-au îndreptat către terorism și către buzunarele lor. Poporul are puțină mâncare, inflație mare și este privată de drepturile omului. SUA urmăresc (situația)!”, a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.
Donald Trump contestă Acordul nuclear semnat în 2015 de marile puteri cu Teheranul și acuză de terorism Iranul, un stat majoritar șiit, unul dintre inamicii Israelului și monarhiei sunnite din Arabia Saudită – două națiuni care sunt aliați strategici ai Statelor Unite.
Luni, președintele american a declarat că este „timpul pentru o schimbare” în Iran.
„Iranul eșuează la toate nivelurile, în ciuda înțelegerii făcute cu aceștia de către Administrația Obama. Marele popor iranian a fost reprimat vreme de mulți ani. Ei sunt în căutarea mâncării și a libertății. Împreună cu drepturile omului, bunăstarea Iranului este furată. Este timpul pentru o schimbare!”, a scris Trump pe Twitter.
În replică, ministerul iranian de Externe a transmis că președintele american ar trebui să se concentreze asupra „oamenilor fără locuințe și înfometați” din propria țară, nu să-i insulte pe iranieni.
„În loc să-și irosească timpul trimițând mesaje pe Twitter care sunt inutile și insultătoare la adresa altor țări, (Trump) ar face mai bine să se ocupe de problemele interne ale țării sale, precum uciderea zilnică a zeci de oameni … și existența a milioane de persoane fără locuințe și înfometate”, a transmis diplomația de la Teheran.
Între timp, cel puțin nouă persoane au fost ucise, marți, în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, astfel că bilanțul victimelor a ajuns la 22 morți de la izbucnirea conflictului. Peste 550 de manifestanți au fost reținuți de către poliție începând de joi.
Demonstranții se declară nemulțumiți în privința dificultăților economice și a faptelor de corupție din țară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum și conducerea clericală care se află la putere de la revoluția din 1979.